Over het dorp

Offingawier (Fries: Offenwier) is een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten oosten van de stad Sneek.

De bewoning van het dorp ligt voornamelijk aan de Fiifgeawei. Deze is vernoemd naar de Sneker Vijfga, waar het samen met de dorpen Gauw, Goënga, Loënga en Scharnegoutum tot behoorde.

Offingawier is een niet al te groot lintdorp in de streek Lege Geaën.
In 2017 telde het dorp 205  inwoners. Toch is het vrij groot qua oppervlakte.
Dit komt doordat het dorpsgebied tussen Houkesloot en de Oude Riet en de inham Tsjaerasloot van het Sneekermeer loopt, ten oosten van Goëngamieden en Gauw.

Door het dorpsgebied stromen verder verschillende vaarten, zoals Zijlroede, de Oude Zijlroute en de Kipvaart.
Het dorp heeft bij de inham van de Houkesloot, de Kleine en Grootte Potten geheten, recreatiedorp van diverse campings en vakantieparken. Aan de kant van de Ropsterhorne van het Sneekermeer zit een een jachthaven met het Paviljoen Sneekermeer, een belangrijk toeristisch centrum, en het recreatiegebied De Potten.
Vanaf de Paviljoenwei in Offingawier vaart via het Prinses Margrietkanaal er een veerdienst naar het Kolmeersland.

bron: Wikipedia

 

 

Historie

Het dorp is oorspronkelijk ontstaan op een terp. Het ontwikkelde zich over de eeuwen heen vanuit twee kleine kernen. Deze twee kernen groeide vanaf de 19e eeuw meer naar elkaar toe en zo ontstond er langzaam een lintdorp. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontwikkelde zich er een recreatiedorp en plas aan de kant van het Sneekermeer.

 

De plaats werd in de 13e eeuw vermeld als Vffenwere, in 1328 als Offinghewere, in 1335 als in Oftingherwier, in 1495 als toe offangeer en in 1505 als Offingawier. Vanaf 1328 duidt de plaatsnaam op een wier/weer, een opgeworpen hoogte voor bewoning, van of bewoond door het geslacht Offinga.

Tot 1984 lag Offingawier in de voormalige gemeente Wymbritseradeel en daarna tot 2011 bij de gemeente Sneek. Vanaf 2011 zijn diverse gemeentes samengevoegd in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân.

De “Giele Brêge”

Werd in 1861 gebouwd door  O.T. Schuurmans uit IJlst.

De brug koste destijds fl. 7.800.-