Verslag 2e actie dag Offingawier

 

Afgelopen donderdag 18 oktober hebben we in Offingawier weer een actie moment gehad georganiseerd door de werkgroep verkeer.

Wat hebben we gedaan?

 

Gehuld in zichtbare hesjes, we leken wel verkeerscontroleurs, hebben we grofweg tussen 16.00 en 17.30 geteld wat er aan verkeer door ons dorp rijdt.

Op diverse plekken in en vlak buiten het dorp stonden ( en soms zaten ) er enthousiaste vrijwilligers. HIERVOOR HARTELIJK DANK.

Gerrit Batteramzat verscholen achter een struik vanwege de koude wind op de toegangsweg naar de Houkerpoort. Hij telde oa maar liefst 77 busjes met werklui die consequent hun weg vervolgden door Offingawier.

Wilco Stroet en Marieke vd Bergzaten links als je het dorp binnenkomt vanuit Sneek. Ze waren daar getuige van een kamikaze piloot die een levensgevaarlijke inhaalmanoeuvre uitvoerde met een auto met aanhanger. Een zeer brutale jonge bestuurde die Wilco van de weg reed, hier is melding van gemaakt bij de politie. Zij kregen ter ondersteuning een kop kofiie van Frida.

Zij telden 357 inkomende auto’s en 170 uitgaande  auto’s wo busjes , vrachtwagens en tractoren.

Tseerd Bettenzat in zijn tuin op een stoel en heeft zich verbaasd over de drukte, en maar liefst 342 auto’s geteld tussen 16.00 en 17.00  en nadien nog 128.

Sybrand Bokzat ook prinsheerlijk in zijn eigen tuin , zijn overzicht liet zien dat de grootste verkeersdrukte zich afspeelt tussen 16.15 en aanhoudt tot 17.30. Hij telde meer dan 10 vrachtauto’s 1 , landbouw wagen , ongeveer 40  fietsers , meer dan 10 motoren  en brommers en 219 auto’s richting Sneek en 330 richting Irnsum.

Op het kruispunt net buiten Offingawier stonden Mieke Hospes en Dirkje Wynia, van de 330 auto’ s die Sneek verlieten gingen er 30 naar de Potten .

Berend Boschmazat ongeveer 2 km buiten Sneek bij de 3 sprong richting Sybrandaburen Irnsum, hij telde in totaal 330 auto’s er kwamen 190 uit Offingawier en er gingen er 140 naar toe een heel klein deel sloeg daar af naar Sybrandaburen .

 

En dit is een gewone donderdag namiddag in oktober , en dan rijden er dus in 1,5 uur tijd gemiddeld 550 auto’s door Offingawier.

Dit zal een heel ander getal worden als de kabelwaterskibaan in april weer open gaat en als er zeilwedstrijden op het start eiland zijn en de camping weer druk bezocht is.  Dat betekent veel auto’s met trailers , auto’s met caravans en grote campers en bussen met schooljeugd.

 

Uiteraard zullen wij de ruwe data die door alle vrijwilligers zo netjes zijn bijgehouden goed bewaren en gebruiken in ons overleg dat er de komende periode zal zijn met de diverse fracties  van de politieke partijen .

In het paasweekeind 2019 gaan we opnieuw met elkaar tellen , hier over meer in de ALV in maart.

 

Nogmaals hartelijk dank voor een ieders inzet en tot de volgende actie.

Namens de Werkgroep verkeer

Auke Landman

Wilco Stroet

Marieke vd Berg

Merel Dethmers

Amerins van der Vlugt

Jaap Hanje

 

 

1e aktiedag

Offingawiesters voeren aktie!

 

Zoals je misschien weet is er begin juli een  Verkeersaktie gevoerd.

Hierbij werd aandacht gevraagd voor de steeds toenemende verkeersdrukte door het dorp en het feit dat de gemeente Súdwest Fryslân

hier nog steeds niets aan wil doen.

In een uur tijd (tussen 15.45 en 16.45)  werden er 452 auto's, 12 motors en 23 fietsers benaderd.

Ze kregen een pamflet waarop stond waarom we deze aktie deden, een Raketijsje en onze excuses voor hun oponthoud (5 min!) aangeboden..

Om het extra feestelijk te maken had iedereen de actievlag uit!  

 

De volgende actie is : Tijdens de Sneekweek elke dag vlag uit!

 

Na de vakantieperiode is het de bedoeling dat we de Politieke Partijen gaan benaderen voor overleg....