Een kink in de (glasvezel) kabel.

In december 2014 vroegen wij naar uw interesse in de aanleg van breedband glasvezel kabel. Dit deden wij naar aanleiding van het advies van de stichting Friesland op glas. Indien er in een regio of dorp voldoende animo voor de kabel was, dan zou deze met subsidie aangelegd kunnen worden. De uitslag,..38 gezinnen reageerden positief op de vraag naar interesse in glasvezel. 15 gezinnen hadden geen interesse of hadden niet gereageerd. De resultaten hebben we meegedeeld aan Frieslandopglas.nl, waarna een gesprek volgde met Ing. Roelof de Boer van Coöp Vereniging Fryslân Ring U.A. , …… en toen……..

 

 

Blij gemaakt met een dood vogeltje

 

Tijdens een gesprek met de heer de Boer bleek, dat de realiteit anders is dan ons in eerste instantie was voorgehouden. De subsidie geldt alleen voor zogenaamde witte gebieden. Dit zijn gebieden waar men geen kabelaansluiting heeft en alleen een trage telefoonlijn met nagenoeg geen internet mogelijkheden. Die gebieden zouden van glasvezelkabel voorzien kunnen worden. Der kosten hiervan bedragen  tussen de € 20 en € 40 per maand bij een contract met een looptijd van 12 jaar. Deze kosten komen dus bovenop die van b.v. een alles in één contract van een telecom aanbieder.  Maar zoals gezegd, is dit voor het grootste deel van de bewoners van Offingawier niet mogelijk, omdat zij een kabel aansluiting hebben en dus via Ziggo/UPC over snel internet kunnen beschikken.. Het feit dat er al een glasvezelkabel dwars door ons dorp naar de Potten loopt, maakt volgens Roelof de Boer geen verschil. Het is n.l. niet mogelijk om hiervan aftakkingen te maken. Degene die niet over een kabel aansluiting beschikken zouden zich wel met lotgenoten uit andere dorpen kunnen verenigen en gezamenlijk een  glasvezelkabel aansluiting kunnen aanvragen. Volgens de Boer is dit wel een zaak van lange adem en kan het zo maar zo’n zeven jaar duren voordat de huizen ook daadwerkelijk zijn aangesloten.

 

Jammer dat wij van meet af aan door Frieslandopglas.nl verkeerd zijn voorgelicht. Een schrale troost,…….. Wij zijn niet het enige dorp waar dit is gebeurd.

 

Heeft u nog vragen of opmerkingen laat het ons dan even weten op

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.